🍸 Mule Szampan z krwistej pomarańczy 🍸
Szampan w zimnych porach roku jest dosyć nudny… ale dopraw go z odrobiną krwistej pomarańczy i wódki, a wyrwiesz się z monotonii!

Składniki:
- sok z 1 średniej pomarańczy krwistej
- Sok z 1/2 limonki 30 ml wódki
- 8 listków mięty
- 60 ml schłodzonego piwa imbirowego schłodzony szampan
Przygotowanie:
W kieliszku do szampana należy wymieszać sok z krwistej pomarańczy, sok z limonki i wódkę. Następnie dodać piwo imbirowe i dolać tyle szampana, aby wypełnić kieliszek. Udekorować można plasterkami krwistej pomarańczy i świeżą miętą.
Piernikowy White Russian
White Russian jest popularnym koktajlem wśród wielu osób, a zimna pogoda niemal automatycznie przynosi ze sobą tęsknotę za piernikami. Nic więc dziwnego, że zmieszanie tych dwóch wspaniałych rzeczy razem tworzy jeszcze wspanialszy koktajl!

Składniki:
Syrop piernikowy:
- 1/4 szklanki miodu,
- 3 łyżki melasy, ok.
- 2,5 cm świeżego imbiru w plasterkach,
- 2 laski cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Koktajl:
- 60 ml wódki,
- 45 ml (3 łyżki) likieru kawowego Kahlua,
- 2 – 4 łyżki syropu piernikowego,
- 2 – 4 łyżki śmietanki, cynamon i polewa piernikowa do dekoracji
Przygotowanie:
Syrop piernikowy:
W średniej misce połącz 1 i 1/3 szklanki wody, miód, melasę, imbir i cynamon. Doprowadź do szybkiego wrzenia na dużym ogniu, a następnie gotuj przez 3 do 5 minut przed zdjęciem z ognia. Wymieszaj z ekstraktem waniliowym i odstaw do ostygnięcia.
Koktajl:
Szklankę wypełnij lodem i wlej wódkę, likier kawowy i syrop piernikowy. Delikatnie wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i ponownie przemieszaj, po czym udekoruj cynamonem i piernikami.
Koktajl Bourbon Jabłko Cider Fizz
Cydr jabłkowy i bourbon. Nie można znaleźć idealnej pary! 🤤

Składniki:
Syrop z jabłek:
- 3 szklanki dobrej jakości cydru,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 laski cynamonu,
- 1 strąk wanilii przecięty na pół
Koktajl:
- 60 ml bourbonu,
- 60 ml syropu z jabłek,
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 120 ml wina musującego lub cydru musującego, jagody do dekoracji, lód
Przygotowanie:
Syrop z cydru jabłkowego:
Wymieszaj cydr, laski cynamonu i wanilię i podgrzej na średnio-niskim ogniu. Pozostaw na ogniu przez około 20-30 minut, aż zredukuje się do około trzech czwartych. Zdejmij z ognia, wymieszaj z brązowym cukrem i pozostaw do ostygnięcia na wysokość temperatury pokojowej.
Koktajl:
W shakerze koktajlowym wymieszaj bourbon, syrop jabłkowy, sok z cytryny i odrobinę lodu. Wstrząsaj przez 10 sekund, odcedź i przelej do szklanki z lodem. Polej winem musującym lub cydrem musującym i udekoruj jagodami.
Gorąca herbata tatrzańska (Tatratea)
Znasz to uczucie, kiedy wracasz do domu w zimne, deszczowe popołudnie i wszystko czego pragniesz to gorący kubek herbaty? A gdyby tak zwykły czas spędzony przy herbacie uczynić nieco bardziej ekscytującym? 😉

Składniki:
- 40 ml Tatratea, gorąca mocna czarna herbata zaparzona w soku jabłkowym, świeżo wyciśnięty sok z
- ½ cytryny,
- 3 łyżeczki skarmelizowanego miodu,
- pierniczki lub laski cynamonu
Przygotowanie:
Zacznij podgrzewać miód w małym rondelku, a gdy zacznie gęstnieć dodaj odrobinę wody, uważając, żeby go nie przypalić. Zagotuj czarną herbatę w soku jabłkowym, następnie dodaj Tatratea, sok z cytryny i karmelizowany miód i masz wspaniały napój! Podaj w kubku o grubych ściankach i udekoruj laskami cynamonu lub piernikami!
Szkocka rozkosz
Wszyscy wiedzą, że jeśli chodzi o drinki i zabawę, to Szkoci znają się na rzeczy. Nie jest więc zaskoczeniem, że koktajl o wymyślnej nazwie „Szkocka błogość” trafił na naszą listę.

Składniki:
- 60 ml Drambuie (lub innego likieru do whisky),
- 270 ml gorącego mleka,
- 90 ml gorącego kakao,
- 1 szczypta cynamonu,
- 1 szczypta soli, małe marshmallow do dekoracji, bita śmietana
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej na średnim ogniu, często mieszając, aż zacznie delikatnie bulgotać. Podaj jeszcze gorące i udekoruj posypką z marshmallows i bitą śmietaną.
🍸 +1 Wieczny klasyk – wino grzane🍸
I na koniec uwielbiane przez wszystkich: grzane wino! Wszyscy znamy i kochamy ten napój, ale rzadko robimy go w domu, a przepis wcale nie jest skomplikowany, wymaga tylko trochę cierpliwości!

Składniki:
1 butelka czerwonego wina
1 szklanka cukru
1 szklanka soku jabłkowego
2 cytryny pokrojone w krążki
2 pomarańcze pokrojone w krążki
3 laski cynamonu
2 całe gałki muszkatołowe
1 łyżeczka całych goździków
1 łyżeczka całego ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wino, cukier, sok jabłkowy, owoce i przyprawy w dużym rondlu. Podgrzej napój na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia i pozwól, aby smaki dobrze się połączyły przez co najmniej 1-2 godziny. Gdy już będzie gotowy, przefiltruj go, udekoruj pomarańczowym lub cytrynowym krążkiem, lub laską cynamonu, jeśli chcesz, i wypij go, póki jest ciepły!